De fysiske rammer i dagtilbud og skolen

Pædagogik og rum

Sammenkoblingen af rum og pædagogik har afgørende betydning for den daglige pædagogiske kvalitet. Det er essentielt at være bevidst om den pædagogiske tilgang og faglige intention samt hvordan det afspejles i indretningen og organiseringen af rum, materialer og redskaber.

Da jeg var hos Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) bevægede mit arbejdsområde sig inden for det fysiske og æstetiske børne- og undervisningsmiljø med fokus på dagtilbud og grundskolen. I den periode har jeg samlet og formidlet viden, metoder og inspiration med det formål at hjælpe og inspirere praksis med at sammenkoble pædagogik og de fysiske rammer.

Fem gode eksempler på de fysiske rammer

I efteråret 2021 har jeg været med til at indsamle og formidle gode praksiseksempler på fysiske børne- og undervisningsmiljøer i dagtilbud og skoler. Formålet med dette initiativ var at udvikle konkret inspiration for praksis ved at fremhæve andres erfaringer med bevidste pædagogiske og didaktiske indretningsløsninger, samtidig med at der blev lagt vægt på inddragelse af børns perspektiver i udviklingen af de fysiske rammer.

Eksemplerne omfatter nybyggeri, renoveringer samt enkle indretningsløsninger og forskellige pædagogiske tilgange til de fysiske rammer. Disse tjener som en kilde til inspiraiton for, hvordan man bevidst kan forstå og planlægge de fysiske lege- og læringsmiljøer i overensstemmelse med ens faglige ønsker, samtidigt med at man aktivt inddrager brugernes perspektiver.

En af eksemplerne har for eksempel fokus på, hvordan man man kan tænke de fysiske rammer aktivt sammen med børns risikofyldte leg – både indendørs og udendørs, som blev til artiklen Sus i maven giver tro på sig selv udgivet på EMU – Danmarks Læringsplatform af Børne- og Undervisningsministeriet.

Kvalitetsstærke legemiljøer

Jeg var også med i det forberedende arbejde omkring et spændende og yderst relevant pædagogisk udviklingsprojekt, der handlede om at udvikle praksisnær viden og værktøjer om fysiske legemiljøer kaldet kvalitetsstærke dagtilbud i samarbejde med LEGO Fonden. I den forbindelse deltog jeg i forarbejdet med blandt andet udviklingen af fondsansøgningen, og udarbejdelsen af litteratur reviews og state of the art. I dag er det spændende projekt færdigt, og DCUM har leveret et flot inspirationsmateriale, hvor man kan læse om teorien på området, og lade sig inspirere af 10 forskellige eksempler på børn og voksne, der sammen har transformeret deres fysiske legemiljø, samt en designguide til, hvordan man kan transformere sit fysiske legemiljø sammen med børn. Jeg bidrog også med artiklen De fysiske rammer skal laves sammen med børnene udgivet i Børns Hverdag, hvor man kan læse om grundtanken bag projektet. 

Det vigtige indeklima

Et sundt indeklima spiller en central rolle for elevernes trivsel og læring, og det påvirker også lærernes velvære. Det er vigtigt at kombinere tekniske og pædagogiske løsninger for at forbedre indeklimaet, og skoler kan opnå betydelige forbedringer ved at integrere viden og etablere gode vaner.

I min tid som konsulent beskæftigede jeg mig desuden med at formidle fakta og eksempler på tekniske og pædagogiske løsninger, der kan bidrage til et godt indeklima. Jeg var blandt andet med til at udvikle en praksisnær vejledning og handleplansskabelon til, hvordan man systematisk kan arbejde mod et bedre indeklima i skolen

DCUM har en flot og solid samling af praksisnære indeklimaværktøjer – der findes fx et kortspil og en indeklima-app kaldet IK-tjek, samt indeklimaguides og rapporter, der rummer masser af viden om indeklimaets betydning for læring og trivsel, samt vejledninger og anbefalinger med inspiration til at skabe et godt indeklima på tværs af forskellige institutionelle kontekster.

Der findes desuden en række inspirerende webinarer på DCUM’s YouTube-kanal, som blandt andet omhandler indeklima – og mange andre spændende og relevante tematikker inden for de fysiske og æstetiske rammer, som jeg varmt vil anbefale man ser nærmere på, hvis man ønsker at udforske området.

Kontakt

Har du spørgsmål eller lignende og ønsker at tage kontakt?

 

Skriv til louisahaugaardp@gmail.com

eller ring til 28 76 57 18 

Find mig på LinkedIn

Mit navn er Louisa Haugaard Pedersen. Jeg er specialiseret i legende læring og digitalisering, og har en stor passion for pædagogik og didaktik. Dette er mit udvidede digitale CV, hvor du kan udforske mine kompetencer og præstationer.

Kontakt mig endelig for at afsøge muligheder for, hvordan jeg kan bidrage med mine kompetencer inden for uddannelses- og organisationsudvikling.

Kontakt

Mobil 28 76 57 18

louisahaugaardp@gmail.com